В София все по-устойчиво купувачите търсят и избират да закупят тристайни апартаменти | GHome Жилищно строителство - част от ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ

НОВИНИ

...
08.03.2024

Ценообразуването на жилища в сгради ново строителство в столицата трябва да отговаря на инвестицията в земя и в качествено строителство

 

В последните 12 месеца купувачите на имоти ново строителство в София все повече предпочитат тристайни апартаменти. Най-продаваният и търсен апартамент ново строителство в столицата е тристаен, с поне едно сервизно помещение (килер), възможности за алтернативно отопление (ТЕЦ/газ/климатик), все още кухнята е в общо помещение с хола, а двете бани стават почти задължителни. Цената на такъв имот „на зелено“ средно е 170 000-180 000 евро, в южните квартали, като основно изискване е да има бързи транспортни връзки и добра инфраструктура. Това обобщават като тенденция за потребителските предпочитания от GHome, бранд за жилищно строителство на Главболгарстрой, който обединява успешно реализирани жилищни и ваканционни сгради и комплекси.

 

„При ценообразуването на жилищен имот в новострояща се сграда, инвеститорът взима предвид реални фактори: цената на земята, цената на материалите и труда, кредитни норми и печалба. В този смисъл цените на имотите в сградите ново строителство почиват на реални аргументи, докато ценообразуването на жилища в старо строителство е по-скоро субективно“, казва Радослав Котларов, изпълнителен директор на „ГБС инвест“ и управляващ GHome, бранд за жилищно строителство на Главболгарстрой. „Най-често цената на имот в стара сграда е плод на усещане на продавача или съвет от брокер, но не и на реална оценка на отделния имот в общия облик на сградата“, допълва той.

 

Един жилищен имот, който е на реална за пазара цена и оправдава изискванията на купувача за цена-качество се продава за не повече от 3 месеца, обобщават още от GHome. Във факторите за качеството се включват квадратурата, местоположение, фасада, общ изглед и общи части на сградата. „При изпълнение на тези изисквания, това дава усещане у купувача за честност и изпълнени ангажименти от страна на строителя“, казва още Радослав Котларов и допълва, че един от признаците, че строителната компания заслужава доверието на даден клиент е, че в хода на реализация на проекта не променя цените от предавателно договорираните.

 

Все по-рядко за пазара в София се случва даден проект да не бъде завършен. Такива казуси съществуват само при еднократни инвеститори в жилищно строителство, при които е по-вероятно да има забавяне или недовършена сграда.

„Когато говорим за доказани компании с успешно портфолио, подобен риск не съществува. Покупката на имот „на зелено“ трябва да гарантира по-голям избор на жилищни имоти в една сграда, както и по-добра цена от строителя“, категоричен е Радослав Котларов.

сграда DHome

Наблюденията на GHome върху пазара на имоти в София показват още, че за покупка на нов имот с цел живеене, устойчиво клиентите предпочитат по-големи апартаменти. Квадратурата на избираните жилищата расте, като сделките с тристайни и двустайни апартаменти са почти изравнени като брой, а доскоро са се търсели приоритетно двустайни жилища. В пост-ковид средата прави впечатление и трендът да се търсят малки офиси на добра, централна локация. При покупка на имот в новостроящата се сграда се отличават няколко групи купувачи: търсещи първо собствено жилище, търсещи жилище с цел инвестиция за децата си в София, както и българи от чужбина, които търсят имот с цел инвестиция. Така например сграда DHome, под бранда GHome, която се намира в близост до Нов Български университет е предпочитана локация за покупка на имот от родител за бъдещ студент или от семейство с деца, което познава квартала и оценява преимуществата му. Средна цена на имот в DHome е 90 000 евро „на зелено“. Друг проект на GHome, сграда Detelina Residence, която се намира на детелината на бул. Цариградско шосе и бул. Брюксел е предпочитана от млади хора и семейства с деца, заради локацията, предстоящото изграждане на метро станция и цялостната визия за живот в градска среда, която може да осигурява и добра мобилност. Средната цена на жилище тук е 115 000 евро за двустаен апартамент.

сграда Detelina Residence

Българите остават все още консервативни в идеите за инвестиции, а инвестицията в недвижим имот остава предпочитана в съзнанието им като нискорискова и с реални възможности за по-висока възвращаемост.

 

Наблюдения върху тенденциите в сектора на строителството на нови жилища в Европа показват, че в повечето държави има спад на инфлацията и нормализиране на лихвените нива на банкови кредити с цел покупка на жилище, като не се очакват резки промени. Това сочат данните на съсловната организация Build Europe. Въпреки значителни спадове в продажбите на жилищни имоти на пазари като Франция, Люксембург и Норвегия в следствие на икономическата обстановка, цените на жилищните имоти продължават да се увеличават с плавни темпове. „Цените на жилищата във Франция са се увеличили с 6.4% за една година, споделят колегите, работещи на френски пазар“, обобщава Радослав Котларов и разказва за интересни подходи от страна на някои държави в Европа в посока на регулации. „С цел намаляване употребата на автомобили в Ирландия, държавата ограничава изграждането на паркоместа, вместо да изиска повече такива от строителите“, допълва Котларов.